Какво всъщност е специално кафе (specialty coffee)? - Specialty Place 23

Какво всъщност е специално кафе (specialty coffee)?

 Кафето е една от най-популярните напитки в света, а под наименованието „specialty coffee“ пред нас се разкрива съвсем нов свят, изпълнен с прекрасен аромат и вкус. Този културен феномен, събира в себе си безброй сортове кафе и разнообразни методи на приготвяне, превръщайки се в истинска страст за мнозина. В тази статия ще разгледаме накратко какво представлява специалното кафе, какви са неговите особености и ще се потопим смело в тази култура.

Какво е специално кафе (specialty coffee)?

    Специалното кафе се дефинира като кафе с високо качество и уникален вкус произлизащ от начина на отглеждане и начина на обработване на кафе зърната. В 99% от случаите понятието “specialty coffee” се отнася към кафе от вида Арабика, като зърната трябва да отговарят на определени стандарти за качество (SCA Coffee Standards), които включват оценка на вкус, аромат, киселинност, тяло и др. Различни фактори като тип на почвата, климатът, надморската височина, методите на отглеждане и обработка, играят ключова роля в определянето на крайния вкус и качество на кафето.

 
Особености на специалното кафе (specialty coffee):

  • Производство и отглеждане: кафения плод се отглежда и събира с изключително внимание, като се откъсват само най-узрелите плодове. Фермите насочили усилия в отглеждането на специални кафета гарантират качество и внимателно отношение към всеки детайл от отглеждането на тяхната продукция.
  • Обработка: след събиране на реколтата, тя преминава през редица процеси на обработка, които играят важна роля за постигането на качествен продукт. В зависимост от географското положение на фермите, процесите на обработка могат да бъдат различни. Най-познати са натурален (Natural) и мокър (Washed) метод на обработка, но в днешно време има много експериментални методи, които впечатляват със своите резултати. 



  • Изпичане: след внимателното отглеждане и обработка, специалното кафе достига до пекари занаятчии, които имат за цел да реализират пълния потенциал на всяко кафе с точен за него профил на изпичане. Подходът на всеки пекар е различен, като може да се срещнат кафета с профил на изпичане, както за еспресо, така и за филтър. Трябва да се отбележи профилът на изпичане - “omni roast”, чрез който се постига баланс между филтър и еспресо. 


Как да открием и опитаме специално кафе (specialty coffee)?

  • Посетете местни кафенета: много градски райони предлагат разнообразие от кафетерии, специализирани в сервирането на специално кафе (specialty coffee). По този начин ще имате възможността да се насладите на разнообразие от вкусове, включително еспресо, AeroPress, филтър кафе и др.

  • Закупете специално кафе за вашия дом: повечето от заведенията, както и много онлайн магазини предлагат широка гама от специални кафета на зърна, опаковани в различни по грамаж пакети. Закупуването на кафето ще ви позволи да го пригответе по ваш вкус в уютната атмосфера на дома ви, както и да го споделите с вашите близки и приятели.

Специалното кафе (specialty coffee) е настоящ феномен, който променя визията ни за обичайната кафе напитка. Със своето внимание към детайла и прецизността в процеса на отглеждане и приготвяне, специалното кафе ни позволява да се насладим на уникални вкусове и неповторими сетивни преживявания. Разнообразието от методи на приготвяне и огромната палитра от ароматни нотки предлагат едно истинско пътуване в света на кафето, което никой истински почитател не бива да пропусне. 

Назад към блога